Egzogenne kwasy tłuszczowe i aminokwasy są tak nazywane, ponieważ są niezbędne dla przeżycia psa, ale nie mogą zostać wytworzone przez organizm psa samodzielnie. Muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Organizm potrzebuje ich, aby przyswoić rozpuszczalne w tłuszczach witaminy i dostarczyć psu potrzebnej mu energii. Brak kwasów tłuszczowych nieuchronnie prowadzi do zaburzeń metabolicznych i objawów niedoboru, które początkowo mogą objawiać się poprzez suchą lub łuszczącą się skórę, świąd i matową sierść.
Wysokiej jakości karma sucha i mokra zawiera jako dodatki niezbędne kwasy tłuszczowe. Rzut oka na etykietę karmy dla psów wszystko wyjaśnia: wartościowymi tłuszczami są tłoczone na zimno kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, których organizm psa potrzebuje w określonej proporcji. Uzyskuje się je z ryb (łososia, dorsza) lub roślin (lnu, konopi, rzepaku, orzecha włoskiego). Ogólne pojęcia jak „tłuszcze i oleje“ oznaczają głównie tłuszcze niższej jakości, jak na przykład tłuszcz do smażenia, który w żadnym wypadku nie powinien być elementem karmy Państwa psa.
Stosując w żywieniu swojego psa karmy surowe (BARF), powinno się bezwzględnie zwracać uwagę na zrównoważone uzupełnianie obu kwasów tłuszczowych, jak i najlepiej regularnie zmieniać rodzaje stosowanego oleju.