Aby koty nie obsługiwały się samodzielnie, należy zawsze przechowywać karmę poza ich zasięgiem – najlepiej w zamykanym pomieszczeniu lub w szafce. W przeciwnym razie aromat karmy może skusić pupila do jej skonsumowania.
Karmę suchą należy przechowywać w chłodnym miejscu. Wilgoć i wysokie temperatury mogą pogorszyć jej właściwości. Chrupki mogą stać się miękkie i stracić smak. Karma traci także witaminy i składniki mineralne. W najgorszym przypadku może pojawić się pleśń.
Zamknięte puszki są trwałe, dlatego karmę mokrą można przechowywać w dowolnym pomieszczeniu. Jednak po otwarciu puszki należy ją przykryć lub ponownie zamknąć pokrywkę i umieścić w lodówce. Tam można przechowywać karmę do dwóch dni. Uwaga: przed podaniem pupilowi dozownik na karmę dla kota należy wyjąć z lodówki, aby ocieplił się do temperatury pokojowej.